Положеният труд от служителя е възмезден. Трудовото възнаграждение е парично плащане

...
Положеният труд от служителя е възмезден. Трудовото възнаграждение е парично плащане
Коментари Харесай

Имаме ли право да питаме работодателя как ни формира заплатата?

Положеният труд от служителя е възмезден. Трудовото заплащане е парично заплащане от работодателя на служителя за предоставената работна мощ. Какво съставлява организацията на работната заплата и има ли право работещият да бъде осведомен по отношение на методите на обмисляне, редът на нейното установяване и изменение, препоръките са на доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право и основател на платформата mywork.bg.

В България въпросите по отношение на трудовото заплащане (заплатата) е извънредно значим заради две съществени аргументи – ниските приходи на хората, които са извънредно чувствителни за това, че за една и съща работа, техни сътрудници във компании отвън страната ни, постоянно получават в пъти по-високо заплащане. Втората причина е, че работещите постоянно не са наясно на какъв принцип се дефинира тяхната заплата за това, че никой не ги осведоми по отношение на тези и други детайлности.

В интерес на истината, работещите следва да бъдат осведомени и имат право на достъп до един от вътрешните актове на всяка компания, а точно вътрешните правила за работната заплата, в които всички детайлности са изяснени. Друг е въпросът дали описаното там е заслужено, на база заложените съответни цифри по отношение на икономическите потребности на обособените служащи и чиновници на разнообразни длъжности.

Всички специалности и длъжности в България са разказани и категоризирани в Националната подредба на специалностите и длъжностите, която разделя длъжностите в 9 класа според от обучение и квалификацията, които се изискват за заемане на избрана служба, като за длъжности клас 1 се изисква най-голям учебен ценз и следва да са най-високо платени, а за клас 9 – най-нисък учебен ценз и затова следва да са най-ниско платени.

Изплащането на заплата е главно обвързване на шеф и се изплаща в пари. Периодичността на погашение на заплатата се договаря сред служителя и работодателя в трудовия контракт. Ако не е уговорено друго възнаграждението се изплаща на два пъти всеки месец (авансово и дефинитивно плащане). Важно е да се означи също, че заплатата се изплаща персонално на служащия или служителя.

По изключение може да бъде изплатено и на други лица, само че с цел да се случи това, работещият категорично диря да насочи документално искане на работодателя. Лицата, които могат да получават трудовото заплащане, са единствено близки на служителя, като задачата на това ограничаване е да бъдат избегнати злоупотреби от недобронамерени лица.

Заплатата е главно заплащане за работещия, като към нея могат да се прибавят и други, спомагателни тласъци за работещия като бонуси под формата на ваучери за храна и различен тип покупки, частно здравно обезпечаване, в допълнение към наложителните здравни осигуровки, изплащани от работодателя, и други. 

Организацията на работната заплата в предприятията се регламентира във вътрешни правила за работната заплата, които са вътрешен акт на предприятието. Тези вътрешни правила за работната заплата се утвърждават от работодателя и не могат да опонират на нормативните актове и на изискванията, контрактувани в груповия трудов контракт.

Във вътрешните правила за работната заплата наложително се включват:

- общи положения за организацията на работната заплата в предприятието;

- установяване и разпределение на средствата за работна заплата;

- установяване на минимални стойности или на диапазони на главните заплати по длъжностни нива;

- редът и начинът за установяване и изменение на спомагателните трудови хонорари.

Във вътрешните правила за работната заплата могат да се включват и:

- системи и способи за оценка на работните места и на длъжностите;

- групиране на длъжностите по длъжностни равнища и квалификационно-образователни изисквания;

- правила и процедури за установяване и изменение на главните работни заплати;

- правила и процедури за оценяване на трудовото изпълнение;

- системи на заплащане на труда;

- правила и процедури за установяване на самостоятелните работни заплати;

- редът за събиране, култивиране, запазване и потребление на информация и документи, необходими за пресмятане на полагащите се брутни и чисти трудови възнаграждения;

- редът и начинът за погашение на работната заплата.

Справка:

Чл. 22 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР